Oldal kiválasztása

Vasárnap 7 és 20 óra között összesen 6 millió 510 ezer 233 választópolgár adhatja le szavazatát arra, hogy támogatja-e vagy sem az alkotmánymódosításról szóló törvényt. A Köztársasági Választási Bizottságnak az urnazárást követően 96 órája van arra, hogy kihirdesse a referendum végleges eredményét, vagyis legkésőbb csütörtök estig megtudjuk, módosul-e a szerb alaptörvény.

A szakértők szerint alkotmánymódosításra szükség van. Szerbia európai integrációjának egyik következő lépése az, hogy az ügyészek és a bírák megválasztása, illetve leváltása kikerüljön a parlament hatásköréből, és a politikától független, szakmai szervezetek kezébe kerüljön. Erre vonatkozik a mostani népszavazás.

Vasárnap, amikor elindulunk a szavazóhelyre – Csantavéren a megszokott 3 helyen lesznek nyitva a szavazóhelyiségek: Iskola, Helyi Közösség és a Tisza vendéglő -, vigyük magunkkal a szavazásra hívó cédulát, amelyet elvileg mindenki megkapott. Ha nem kaptuk meg, de tudjuk, hol kell szavaznunk, akkor e nélkül is részt vehetünk a voksoláson. A személyazonosságunkat viszont mindenképpen igazolnunk kell, tehát érvényes szerbiai személyi igazolványt vagy útlevelet mindenképpen vigyünk magunkkal. A szavazólapon a kérdés és a válaszok szerbül, illetve azokon a további nyelveken szerepelnek, amelyek hivatalos használatban vannak az adott községben.

És ne feledjük, a szavazóhelyeken a koronavírus-járvány terjedését megelőző intézkedések vannak érvényben. A maszk használata kötelező, mindenkinek kell hoznia magával.

Éljünk vasárnap alkotmányos jogunkkal és jelenjük meg a szavazóhelyeken!