Oldal kiválasztása

Szeretetünnep volt Mága Zoltán csantavéri jótékonysági koncertje

Családtagként fogadták a vajdasági Csantavéren a 100 templomi jótékonysági koncertjére érkezett Mága Zoltán hegedűművészt a mintegy hatezer fős magyarlakta település zsúfolásig megtelt katolikus templomában. A Liszt Ferenc-díjas művész vajdasági koncertkörútjának kedd esti állomása egyfajta szeretetünneppé vált az egyik leghomogénebb délvidéki településen.

A Páduai Szent Antalról elnevezett katolikus templomban padok, lócák és székek tucatjait kellet elhelyezni, mert a padsorokban nem jutott hely a Prima Primissima-díjas hegedűművész koncertjére érkezett embereknek. Több százan csak a templomajtóban és a hatalmas templom belsejében az oldalfalaknál, illetve a padsorok mellett tudtak megállni, hogy meghallgassák Mága Zoltán koncertjét, amely kimagaslóan jelentős eseménynek számított az észak-bácskai település kulturális és közösségi életében.

Utcai Róbert plébános, a templomba bezsúfolódott mintegy 1500 ember előtt arról beszélt, Mága Zoltán kétszer tett ígéretet, a Budapesti Újévi Koncertjén és a Szent István-bazilika előtt, hogy Csantavér közösségéhez is eljön, és megajándékozza azzal a csodával, amit nemcsak ezen a két eseményen, hanem minden egyes koncertjén átélhet és átélhetett a közönség. Az adott szó és ígéret betartója, a mindenki által szeretve tisztelt Mága Zoltán most itt van, eljött a déli végekre, és ez ma számunkra ünnep – mondta a plébános, köszönetet mondva a magyar kormánynak, hogy segítséget nyújtanak a Prima Primissima-díjas hegedűművésznek ehhez az egyedülálló missziósorozat megvalósításához.

Felidézte, a csantavéri gyermekkórus az új év első napján a Papp László Budapest Sportarénában és a 100 templomi koncertsorozat Szent István téri díszelőadásán is szerepelhettek, és az anyaország határain túl élő mintegy ötmillió magyar nevében egy, a településükön élő kislány köszönthette a Mindszenthy-díjjal is kitüntetett hegedűművészt a sok ezer fős közönség előtt. Lélekben egyesült a magyarság, mindannyian úgy érezhettük ott vagyunk, összetartozunk – mondta a katolikus pap, hozzátéve, ezt az összetartozást és szeretetet szeretnék viszonozni Mága Zoltánnak, aki a most 90 éves templomuk ünnepén adja jótékonysági koncertjét.

Csantavér monumentális, a római bazilikákra emlékeztető, neoromán stílusú, hatalmas Páduai Szent Antalnak szentelt, három kupolás templom közönsége több mint fél órát várt a Szeretet hegedűsére és zenekarára, a Budapesti Primarius Szimfonikus Kamarazenekarra, mert a három órával korábban kezdett szabadkai koncertről nem értek át a művészek időben a mintegy 20 kilométerre lévő városból. Megérte a türelmes várakozás, mert a közel két órás hangversenyen olyan feledhetetlen élményt szereztek, amely a csantavéri magyarság számára sok-sok évig emlékezetes marad. A virtuóz remekműveket a közönség többször felállva, közel 5 percen át zúgó vastapssal köszönte meg.

Mága Zoltán, aki meghűléses betegsége ellenére megtartotta aznapi két koncertjét, köszönetét kifejezve az Észak-bácskai körzetben lévő település lakosainak arról beszélt, hogy a határon túl élő emberek szeretete olyan energiát és inspiráció ad számára, amely a világ távoli pontjain is segít túllendülnie a nehézségeken. Tudva azt, mit jelenthet egy embernek, egy közösségnek, egy országrésznek egy jó cselekedet, egy élményszerzés, erőt ad – tette hozzá. Mága Zoltán a csantavéri gyermekkórust ismételten meghívta a Budapesti Újéi Koncertjére, amely 2020. január elsején immáron 12. alkalommal kerül megrendezésre.

Pásztor István, a Vajdasági Magyarok Szövetségének elnöke, a délvidéki koncertkörút védnöke azt mondta, a 20 állomásos vadasági misszió nemcsak kulturális feltöltődést, hanem konkrét segítséget is hoz az embereknek, mert amellett, hogy a Kárpát-medence ikonjává vált Mága Zoltán hegedűjátékát hallgathatják, a több mint 700 idős emberről gondoskodó tanyahálózati szolgálatukat segítik. A koncerteken gyűjtött adományokkal és felajánlásokkal a tél közeledtével tüzifát, tartós élelmiszert visznek a rászoruló időseknek, akik tanyákon, vagy a falvak peremén élnek, és nincs családjuk, hozzátartozójuk, aki gondoskodna róluk.

Mága Zoltán hegedűművész az egyedülálló hangverseny végén a közönség soriban ült minden gyermeket megajándékozott egy Best of CD-jével.

A késő éjjelig tartott koncert végén az est szervezői a templom előtt öt nagy üstben helyben forralt borral és pogácsával várták a templomból távozó másfél ezer fős közönséget, míg a művészeket a település polgármestere látta vendégül, „vajdasági magyar módra”, ezzel is jelezve, családtagként fogadják Csantavéren Mága Zoltánt, és közösen ünnepeljék 1929-ben épített katolikus templomuk 90. születésnapját.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kiemelt támogatásával megvalósuló, másodjára útnak indított 100 templomi jótékonysági koncertsorozat vajdasági körútjának védnökségét Pásztor István, a Vajdasági Magyarok Szövetségének elnöke vállalta. Mága Zoltán karitatív missziója szerdán Horgoson és Magyarkanizsán folytatódik.